כבר מבקיעת השן הראשונה חשוב להרגיל תינוקות ופעוטות לצחצוח שיניים ולכן הורים שרוצים להבטיח את בריאות השיניים של התינוק, צריכים לבחור בסוג משחת השיניים המתאימה ביותר.
ישנם סוגים שונים של משחת שיניים לתינוקות:
- משחה טבעית לשיניים לתינוקות – בדרך כלל מדובר במשחת שיניים לתינוקות ללא פלואוריד.
- משחת שיניים לתינוקות עם פלואוריד.
פלואוריד הוא מינרל המשמש למניעת מחלת העששת בכל הגילאים. הוא מושך מינרלים אל תוך השן ומחזק אותה ובמקביל מצמצם את יכולות החיידקים, הגורמים לעששת, לייצר חומצות לעיכול סוכר. ישנן מדינות בהן אף מוסיפים פלואוריד למי השתייה בברזים. גם בישראל עד ל2014 בוצעה הפלרת מים.
שתייה ממיי ברז, ושימוש בהם בעת צחצוח השיניים תרמו להיגיינת השיניים וחלל הפה גם למבוגרים וגם לתינוקות. בעצם מי הברז בישראל עד שנת 2014 היוו מקור לקבלת פלאוריד אצל תינוקות מתחת לגיל שנתיים ולא הייתה הנחייה לשימוש במשחה עד גיל זה. מי שרצה בכל זאת להשתמש במשחת שיניים לתינוקות מתחת לגיל שנתיים, בשביל להרגילם למרקם המשחה למשל, היה יכול להשתמש במשחה טבעית לשיניים לתינוקות ללא תוספת פלואוריד, הקיימות בשוק.
המלצות חדשות של משרד הבריאות
ההמלצה של משרד הבריאות בנוגע למשחת שיניים לתינוקות מתייחסת לשימוש במשחות שיניים עם פלואוריד כבר מהשן הראשונה.
משחת שיניים לתינוקות מתחת לגיל שנתיים
בעקבות הפסקת הפלרת המים בישראל, משרד הבריאות ממליץ להשתמש במשחת שיניים לתינוקות מתחת לגיל שנתיים כשהיא עם פלאוריד בריכוז של 1000 ppm כשכמות המשחה לצחצוח תהייה בגודל של גרגר אורז.
משחת שיניים מגיל שנתיים עד גיל שש
ממשיכים להשתמש במשחת שיניים לילדים 1000 pm, אך עולים בכמות המשחה לגודל של אפונה.
תוך כדי עידוד הילדים לירוק את שאריות המשחה לאחר הצחצוח.
עדיין, לא כל היצרנים של משחות השיניים לתינוקות ולילדים התאימו את ריכוז הפלואוריד להנחיות החדשות של משרד הבריאות.
לכן מומלץ לוודא טרם הקנייה את ריכוז הפלואוריד במשחה, מידע זה יופיע בד”כ מאחור לצד המרכיבים של המשחה.
האם פלואוריד במשחת שיניים מסוכן?
צריכת פלואוריד במינון גבוהה עלולה לגרום לפלואורוזיס, תופעה אסתטית של כתמים לבנים על פני השן. מכיוון שהילדים לרוב יותר סקרנים מאשר זהירים, הסיכון לבליעת המשחה בשוגג קיים. גם הטעמים השונים שמוסיפים היצרנים למשחות בשביל לעודד צחצוח שיניים של תינוקות, יכול לגרות אותם לטעום את המשחה מעבר לזמן הצחצוח.
לכן, בשביל למנוע פלואורוזיס יש להרחיק את משחת השיניים מהישג ידם של ילדים.
להשתמש בריכוזי הפלואוריד שהומלצו על ידי משרד הבריאות בהתאם לגיל התינוק או הילד.
הצחצוח צריך להתבצע בפיקוח ההורים, ומשרד הבריאות אף ממליץ על צחצוח שיניים בסיוע ההורה עצמו עד גיל 8 וכמובן, לעודד לירוק את שאריות המשחה בסיום הצחצוח.
השאר תגובה